torsdag 28 februari 2008

Den engelska typen.

Den engelska typen är en utställningsvariant som kommer främst från England, där den ibland kallas showmouse. De är mycket större än vår svenska typ, som mer liknar sin vilda föregångare husmusen.
Fast i Sveriga har vi inga "riktiga" show-möss, eftersom de oftast är uppblandade med svensktypade.
Här är två små bebisar på 3 veckor. De föds blinda och nakna, men växer fort.
Redan efter ett par månader kan de vara könsmogna, ja, vill det sig illa räcker det med knappt fyra veckor. Så hanungar behöver skiljas från tjejerna och mamman när de är runt fyra veckor.


Den här bilden bara måste ni klicka på, och se i stort läge!!


Utmärkande för den engelska typen är, förutom storleken (som inte alltid sklijer sig så markant i Sverige) de stora parabol-öronen och en härligt lång svans som ska vara harmoniskt "piskformad".
Nedan demonstrerar Björndalens Noggi-Björn sin långa svans.

Noggis färg är chocolate/tan, satin korthår. Mössen nedan har färgerna svartögd vit och champagne/tan, satin korthår. Han är dessutom pappa till ungarna som visas här.

De champagnefärgade här, var väntade i kullen. De är genetiskt chocolatefärgade möss med dubbelgenen för chocolate, bb, vars färg är "nerblekt" med en rödögdgen som behövs i dubbel upplaga, pp. Den röda ögonfärgen här, har alltså ingenting med albinogenen, cc, att göra.

Den svartögda vita är också genetisk chocolate med ännu starkare pälsblekningsgener.

Inga kommentarer: